Om kerst te vieren, versieren we in december onze huizen met kerstbomen, hulst en andere kerstplanten. Maar dat kan gevaarlijk zijn voor je huisdier. Hier geven wij tips voor een fijn kerstfeest, voor jou en je hond.

Typische kerstsierplanten zijn maretak en hulst. Maar opgelet, de bessen van beide plantensoorten zijn giftig” ,,De symptomen van vergiftiging zijn speekselvloed, diarree, braken en  zenuwstoornissen. Bovendien leidt maretak ook tot hartstoornissen. Als het dier een hoge dosis heeft ingenomen en niet snel behandeld wordt, kan dit de dood tot gevolg hebben.


Kerst en bomen: naalden zijn giftig                                                                                  

Poinsettia, de kerstster is een giftige plant en irriteert het spijsverteringskanaal van het dier en bij langdurig contact ook huid en slijmvliezen. Neem geen risico en houd deze plant goed buiten bereik van uw dier. Heeft hij er toch van gegeten, geef hem dan onmiddellijk veel water en Norit en ga daarna meteen naar de dierenarts.” Ook met kerstbomen moeten we voorzichtig zijn. ,,De naalden bevatten veel giftige stoffen. Zet daarom de etensbak niet te dicht bij de kerstboom.


Chocolade

Met kerst en Oud & Nieuw is er meestal meer te snoepen in huis, waaronder chocolade. Soms valt er misschien een stukje chocolade op de grond of krijgt je hond iets van tafel te pakken. Och, niet zo erg zou je denken, zo’n klein stukje lekkers. Echter, chocolade is erg giftig voor honden. Ze kunnen er zeer ziek worden en zelfs, in sommige ernstige gevallen, aan de              vergiftiging overlijden!                                                    

 

Gevolg van chocolade voor je hond

In chocolade zit theobromide, een stofje dat bij honden het centraal zenuwstelsel en de hartspier stimuleert. Je hond kan onrustig worden en gaan braken en diarree krijgen na het eten  van een stuk chocolade. Dit gebeurt meestal twee tot vier uur na het opeten. Zijn hartslag kan omhoog gaan en je hond zal sneller gaan ademen. Allemaal tekenen dat het niet goed zit. Ook epileptische aanvallen zijn mogelijk.

Direct naar de dierenarts!

Pure chocolade is nog erger dan melkchocolade, omdat er meer cacao en theobromide in zit. Krijgt je hond de genoemde ziekteverschijnselen, ga dan snel naar de dierenarts. Hij kan een behandeling starten om de chocola snel weer uit je hond te krijgen.


Nog meer tips:

– In engelenhaar zit glasvezel, dus hang dat niet of heel hoog in de boom.
– Ballen en andere versierselen zijn vaak een uitdaging voor de hond.  Wees voorzichtig, een verwonding is zo gebeurd!
– Hang versieringen van chocolade ook hoog in de boom. Pure chocolade is puur vergif voor de hond.